Bikupor

Bikupor

Ser Katter I Mörkret

Ser Katter I Mörkret. Dessa förtjusande, om än ibland irriterande, nattliga upptåg tyder på att din katt kan se otroligt bra i mörkret och kanske är nattaktiv. Katter har en utmärkt förmåga att se i mörker, men de är inte. Katter kan se i mörkret.

Hundväst Hurtta Ranger Neon, Gul/orange | granngarden.se
Hundväst Hurtta Ranger Neon, Gul/orange | granngarden.se from www.granngarden.se

Myten grundar sig förmodligen på att katter kan se i mörka förhållanden. Det beror på att pupillerna utvidgas. Varför ser katter så bra i mörkret?

Hundväst Hurtta Ranger Neon, Gul/orange | granngarden.se

Mörkerseendet är särskilt bra. Detta beror på att katten i ögat har ett speciellt kristallskikt, som fungerar som en spegel. Därför ser katter i mörker.

Katter ser inte bokstavligen i mörkret, men de kommer ganska nära. Katter kan inte se i mörkret, men de kan upptäcka ljus sju gånger svagare än vad människor. Katter är djurskymning, det vill säga de är meraktiv under kvällen och morgonskymningen.

Detta förklarar att de är mycket bättre än människor ser i mörkret. Det krävs därför endast en liten mängd ljus för att katten ska uppfatta vad som gömmer sig i mörkret. Katters ögon har även en ljusreflekterande yta bakom näthinnan, det är.

Den ser bäst på ungefär en halv meters avstånd eller mer. Varför lyser kattens ögon i mörkret? I bakre delen av ögat finns en bildförstärkande mekanism, som består av ett.

Som vi kan katter inte se i mörkret när det inte finns något ljus tillgängligt. , men de har bättre syn än vi gör i svagt ljus, till exempel på en månbelyst natt. Djur ser mörkret i färg. För människan är alla katter grå om natten.

Men svensk forskning visar att vissa djur upplever natten i färg. Blir färgblinda när mörkret faller. Hur kan katter se i mörkret dessa kan vara mer gröna, medan lila kan se ut som en annan nyans av blått.